Renovera badrum

Renovera badrum Att tänka på Kostnad Material Inreda badrum ROT-avdrag Pool-hygien

Att tänka på innan du renoverar badrum

Kunskap är något som verkligen krävs när du ska renovera ett badrum. Eftersom badrum ska kunna stå emot fukt och vatten i stora mängder finns det speciella regler vid renovering av dessa utrymmen. Här finns många vattenlednigner och badrummer ska även vara utrustat med en golvbrunn.

Något som ändå är säkert är att det är enklare att renovera ett badrum än att bygga det från grunden. Din kunskap i ämnet avgör hur avancerad och omfattande renoveringen kommer bli. Väljer du att byta ut badkaret eller väljer du att slå ut allt kakel. Kanske ger du dig till och med på att byta ut golvet eller lägga nya rör.

Här ger vi dig tips på saker du bör tänka på, och känna till, innan du slår första hammarslaget i din badrumsrenovering. Det är långt ifrån en komplett lista, men ger förhoppningsvis några goda råd på vägen. För mer information och faktorer som är specifika för just ditt badrum bör du söka ytterligare information från en kvalificerad leverantör eller våtrumsexpert.

Tips för badrumsrenovering

  • Det är lagligt att renovera ett badrum trots att man inte är fackman med formell kompetens. Det är däremot starkt rekommenderat att man anlitar en våtrumsexpert om man är det minsta osäker på vad och hur det ska göras.
  • Sök mycket inspiration innan du bestämmer dig för hur ditt nya badrum ska se ut. Kolla runt på nätet och läs inredningsmagasin m.m.
  • Tänk på att ditt badrum ska se modernt ut även om tio till femton år.
  • Att spara något av den gamla inredningen är ett bra sätt att spara pengar.
  • Ska belysningen bestå av spottar eller vanliga lampor?
  • Behöver du installera eluttag för hårtork eller rakapparat?
  • Se till att du och din familj någon annanstans att duscha och gå på toa medan renoveringen pågår. En adrumsrenovering är ett omfattande arbete som ofta ta några dagar.
  • Bestäm vilka arbetstider hantverkarna ska jobba med ditt badrum. Försök anpassa till dina arbets- och sovtider.
  • Informera grannar som kan tänkas bli störda av arbetet. Hör dig för om de har invändningar m.m.

Det finns fler saker att tänka på än bara vilken hantverkare man väljer. Renoveringen bör överrensstämma med vad man vill skapa i resten av bostaden. Ha framförhållning när du ändå gör det, och gör det ordentligt.