Renovera badrum

Renovera badrum Att tänka på Kostnad Material Inreda badrum ROT-avdrag Pool-hygien

Kostnad för badrumsrenovering

Eftersom det är många saker som spelar in när hantverkaren lämnar sin offert är det svårt att på förhand räkna på specifika kostnader. Det finns dock saker du kan göra för att minska kostnaden för en badrumsrenovering.

Detta påverkar kostnaden för en badrumsrenovering

  • Som med så många andra typer av bygg- och renoveringsarbeten så sjunker generellt priset ju större jobbet är. Eftersom hantverkarens kostnader för transport, maskinhyra och försäkringar är fasta och räknas in i priset oavsett storleken på arbetet.
  • Att t.ex. själv riva ner väggar, bära ut det som sitter löst, eller se till att vattnet är avstängt kan spara en del pengar.
  • De material du vill använda har stor inverkan på priset. Kakel kostar mer än plastmatta, spotlights kostar mer än glödlampor. Genom att spara så mycket som möjligt från det gamla badrummet kan man sänka kostnaden mycket, jämfört med att köpa nytt.
  • Att köpa så mycket som möjligt av materialet själv kan vara lockande för att spara pengar. Tänk dock på att hantverkare ofta har bra rabatter på byggmaterial. Jämför därför materialkostnaderna i offerten med vad det skulle kosta dig att själv köpa in materialet.
  • Ta in många offerter från flera firmor Alla badrumsrenoveringar är speciella och det är svårt att hitta en riktig prisnivå. Genom att ta in många offerter får du veta vad de olika firmor anser vara ett rimligt pris. Du har också möjlighet att välja bort dem som lagt sig för högt respektive för lågt i pris.
  • Undvik att välja det billigaste alternativet. Om nio offerter ligger omkring 100 000 och den tionde firman lägger sig under 60 000 kan det vara en varningsklocka. Undersök den billiga firmans kreditvärdighet, historik och referenser.
  • Det kan i vissa fall vara lönamt att beställa tjänster från elektriker och rörmokare separat. Då är det extra viktigt att välja seriösa leverantörer så att arbetet inte rar ut på tiden och kostar mer eftersom en installatör inte sköter sina åtaganden.
  • ROT-avdraget ger dig möjlighet till skatteavdrag på upp till hälften av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor (per förvärvsarbetande person i hushållet). Det betyder att det finns möjlighet att spara mycket pengar på din badrumsrenovering.

Detta är några av de kostnader som du kan räkna med när du ska renovera badrum. Tänk dock på att varje renovering är unik. Det är även de kostnader, vilket gör det omöjligt att ge ett generellt svar på vad en badrumsrenovering kostar. Det bästa sättet att få en bra bild är att ta in många offerter och låta de olika firmornas prisförlag konkurrera med varandra.